Posted on

Olen rakastanut tehdä käsitöitä ihan pikkutytöstä lähtien. Erityisesti neulominen ja virkkaus ovat minun juttujani. Olen myös myynyt luomuksiani jonkun verran. Sen tästä totesin, ettei käsitöiden tekemisellä ja myymisellä elä. Käsityötä toki arvostetaan paljon, mutta harva on valmiina maksamaan semmoisen summan, että se olisi itse yrittäjällekin kannattavaa. Onhan tästäkin poikkeuksia, niin kuin joka asiassa, mutta ehdottomasti helppo ja vaivaton ei se tie ole. Päädyin siis jatkamaan rakasta harrastustani pelkästään omaksi ja lähesteni iloksi. Taas eksyin aiheesta tuttuun tyyliini, mutta nyt siis tekemään helppoa villapaitaa lapselle.

Minä tein tämän villapaidan esikoiselleni, joka on pitkänhuiskea 3 vuotias, koossa 110 cm. Tykkään neuloa villapaidat pyöröpuikoilla alhaalta ylös ja päättää ne raglankavennuksin. Niin tein tämänkin neuleen ja olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen taas kerran. Tällä tyylillä tehdyt neulepuserot ovat mielestäni helppoa ja rentouttavaa neulomista, ei tarvitse miettiä liikaa eikä viimeistelyyn kulu paljoa aikaa. Tai no minulla kyllä tällä kertaa kului ihan riittävästi, sillä halusin tehdä tästä jämälankatyön ja niitähän sitten päättelin.. Jotakuinkin samanpaksuisia lankakerän loppuja ja puolikkaita keriä oli kertynyt sen verran, että ajattelin päästä niistä kerta heitolla eroon. Ja minähän pääsin, jopa niin hyvin, että täytyi ostaa yksi uusikin kerä. Villapaidan ohjeen raamit katsoin Iines Aaltosen blogista ja muokkasin sitä sitten mieleisekseni.

Voisin muuten haluta itse samanlaisen!

Tarvitset

  • esimerkiksi 4 mm pyöröpuikot (60-80cm) ja
  • 3,5 mm sukkapuikot
  • Samanpaksuisia jämälankakeriä
  • Kutittamatonta lankaa hihojen- ja päänsuihin
  • Parsinneula viimeistelyyn
  • Halutessasi jokin silitettävä merkki. kuten Batman

Ohje:

Villapaita aloitetaan helmasta. Luo pyöröpuikoille 156 silmukkaa. Neulo 2 oikein 2 nurin -resoria niin monta senttiä kuin haluat resorin olevan. Kun resori on mieleisesi pituinen siirrytään neulomaan pelkkää oikeaa (=sileä neule) kainaloihin saakka. Itse neuloin niin, että työn pituus oli 30 cm. Sitten kavennetaan 8 silmukkaa molempien kainaloiden kohdalta, kavenna tasaisesti joka puikolla 4 s kainaloiden kohdalla neulomalla silmukoita yhteen. Sitten jätä tämä osa odottamaan, koska seuraavaksi neulotaan hihat.

Hihat

Itse tykkään tehdä lasten neuleet kutittamattomista langoista, tässä neuleessä muut osat ovat ihan perus villalankoja, mutta hihojen ja päänsuut tein kutittamattomalla paksulla merinolangalla tai vastaavalla. Luo 32 silmukkaa sukkapuikoille ja aloita taas 2 oikein 2 nurin -resorin neulominen. Neulo resoria niin monta senttiä kuin sinusta hyvältä tuntuu, muutama lienee tarpeeksi. Jatka resorin jälkeen sileää neulettä niin kauan, että työn pituus on 7 senttiä. Tämän jälkeen aloitetaan silmukoiden lisäykset. Tästä eteenpäin lisätään 2 silmukkaa 2 sentin välein, lisää kiertäen lanka puikolle. Lisäykset tehdään kyljen kohdalle ensimmäisen puikon alussa 1 s oikein, lisää silmukka ja neljännen puikon lopussa kun 1 s jäljellä lisää 1 s ja neulo viimeinen oikein. Ne tulevat siis kainaloon niin, että välisssä on 2 tavallisesti neulottua silmukkaa. Sitten vain neulotaan 2 cm sileää ilman lisäyksiä ja tämän jälkeen taas lisätään jne. Lisäykset tehdään 12 kertaa. Voit esimerkiksi pitää tukkimiehen kirjanpitoa lisäyksistä halutessasi tai sitten vain laskeskella silloin tällöin. Lisäysten jälkeen työssä pitäisi olla 56 silmukkaa. Mittaa hiha lisäysten jälkeen onko se jo sopivan mittainen, jos ei niin neulo sileää niin kauan, että on. Itse tein hihoista 33 cm pitkät. Kun pituutta on tarpeeksi kavennetaan kaunalon kohdalta 8 silmukkaa: neljä ensimmäisen puikon alussa ja neljä viimeisen lopussa. Sitten siirrä silmukat odottamaan langalle ja tee toinen hiha samoin.

Yläosa

Nyt on aika liittää hihat itse paitaan. Ei ollenkaan niin hankalaa kuin kuvittelisi. Loppu villapaita siis neulotaan pyörönä kerralla loppuun. Yhdistä hihat villapaitaan kainalot kohdakkain neuloen pyöröpuikoille. Tämän jälkeen työssä tulisi olla 236 silmukkaa. Pujota 4 silmukka merkkilankaa liitoskohtiin, niin tiedät tehdä tulevat kavennukset oikeissa kohdissa. Takakappaleen tunnistat etukappaleesta aloituslangasta, joka roikkuu keskellä takakappaleen helmaa.

Kavennukset

Raglankavennukset aloitetaan kierroksen alusta (vasemman hihan luota). Kolme silmukka ennen silmukkamerkkiä neulo kaksi silmukka oikein yhteen ja yksi oikein. Sitten yksi oikein ja ylivetokavennus (nosta 1s, neulo 1s ja vedä nostettu neulotun yli). Tämän jälkeen neulo hihan silmukat taas seuraavalle silmukkamerkille saakka ja toimi samoin. Tee kavennukset näin myös toisen hihan kohdalla (muistisääntö: lopussa kaksi oikein yhteen, alussa yliveto). En tiedä onko tämä ihan virallinen raglankavennus, mutta itse tykkään siitä miten meni ja miltä lopputulos näyttää. Toista kavennukset joka toisella kerroksella 14 kertaa ja tämän jälkeen joka kerroksella niin kauan kunnes kaula-aukko on mieleisesi kokoinen, Itse esimerkiksi jätin kaula-aukon hieman väljemmäksi, koska tiedän ettei lapseni siedä yhtään kireäntuntuisia kauluksia. Muista, että lapsen pää on aika iso, joten älä kaventele liikaa senkään puoleen. Itse kavensin niin, että lopulta silmukoita oli jäljellä 65.

Kaulus ja viimeistely

Sitten neulotaan koroke taakse, tämä saa paidan istumaan hyvin ja kaula-aukon asettumaan mukavasti paikoilleen. Neulo edestakaisin takakappaletta sileää neuletta tehden neljä kertaa. Tämän jälkeen pääset tekemään taas 2 oikein 2 nurin resoria kaulukseksi. Neulo niin paljon kuin haluat resorin olevan pitkä. Minä halusin erityisen lämpimän joten tein siitä niin pitkän, että se yltää hyvin kaksin kerroin taiteltuna kaulalle. Tämän jälkeen päättele langat parsinneulalla ja halutessasi silitä jokin kiva silitysmerkki paitaan. Ole tarkkana silittäessä, koska villa on arka materiaali, silitä pienellä lämmöllä esimerkiksi harson läpi. Itse arkailin tämän kokeilua, koska pelkäsin paidan menevän pilalle tai ettei merkki olisi tarttunut hyvin kiinni. Tämä sujui kuitenkin hienosti ja hyvin on ainakin vielä pysynyt. Viimeistele työ supsuttelemalla se koskeaksi esimerkiksi suihkepullon avulla ja jätä tasoksi muotoonsa aseteltuna kuivumaan. Vola valmista tuli! 🖤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *