Posted on

Tämä ihana jouluinen solmupanta onkin ensimmäinen neulomani panta ikinä. Tein tämän siis itselleni ja ohjeen koko on aikuiselle tarkoitettu. Sitä pienentämällä saa toki helposti tehtyä lapsellekin omansa. Pannan neulominen on ollut ajatuksenani jo useamman vuoden, mutta aina jäänyt jonkun toisen projektin jalkoihin. Solmupantoja näkyy paljon niin trikoisina kuin neulottuina ja ne ovatkin olleet oikea hitti viime vuosina. Ei ihme, sillä niin mukava ja hyvänmallinen se on päässä, täytyy myöntää. Minulla yleensä kaikki pannat puristavat tai sitten eivät kestä päässä, hiuksiakin on hurja määrä ja ne ovat paksut mikä ei helpota asiaa. Solmupanta on kuitenkin kivannäköinen päässä kuin päässä, sekä todella hyvin istuva. Tämä on myös aloittelijankin helppo tehdä. Ainoastaan päiden yhdistämistä joutuu hieman miettimään, että solmu syntyy ja asettuu nätisti.

Tähän ihanan paksuun solmupantaan neuloin suljettuna neuleena pitkän tuubin, jonka sitten päättelin niin, että solmu syntyi. Lankana käytin kauniin punaista kimaltelevaa lankaa, joka sopii hyvin joulunaikaan. Käytän kyllä varmasti muulloinkin tätä kuin ainoastaan joulunaikaan. Langan merkki on epäselvä, sillä ostin näitä joskus useamman kerän kirpparilta ja vyötteet olin jo heittänyt menemään. Solmupannan voit kuitenkin tehdä mieleisestäsi vähän paksummasta langasta, esimerkiksi villalanka tai merinolanka käyvät hyvin.

Tarvitset

  • Kerän mieleistäsi lankaa (mitä paksumpi, sen muhkeampi pannasta tulee)
  • Sukkapuikot (itse käytin 3,5mm kokoisia)
  • Parsinneula viimeistelyyn

Ohje

Luo puikoille 40 silmukkaa ja neulo suljettuna neuleena pelkkää oikeaa (=sileä neule) muutaman sentin verran. Katso onko pannan leveys sinulle mieleinen. Jos ei ole, pura ja lisää tai vähennä silmukoita. Oma lankani oli hieman ohuempaa kuin 7 veljestä villalanka ja 40 silmukkaa oli juuri sopiva leveys siinä minulle.

Neulo tuubista sen mittainen, että se menee hieman venytettynä hyvin pääsi ympäri. Kokeille siis välillä kiepauttamalla se päähäsi. Lanka joustaa ajastaan jonkin verran ja tästä syystä ei kannata tehdä liian löysää. Muista kuitenkin, että lopussa menee vähän pituutta kun päät ommellaan yhteen.

Kun tuubi on hyvänpituinen, päättele se ja ompele päät kiinni. Tämän jälkeen laita puolet toisen kappaleen päästä toisen päälle noin puolen sentin saumavaralla ja käännä toinen puoli taakse puoleen väliin. Sitten käännä toisen kappaleen yläosa edellisen kappaleen päälle. Nyt sinulla on nelinkertainen mytty, joka ommellaan yhteen. Ole tarkkana, että ompelet kaikki kerrokset yhteen tai muuten jostain saattaa alkaa lörpöttää joku kerros. Harmi kun en tullut ottaneeksi kuvia tästä vaiheesta, mutta Googlaamalla kyllä löytyy mikäli selitykseni on liian epäselvä. Joka tapauksessa kun pannan kääntää, ommelpuolen tulee jäädä nurjalle puolelle ja kauniin solmun oikealle. Mallaile ja kokeile ennen kuin alat parsimaan.

Lopuksi päättele langat, kostuta panta esimerkiksi suihkepullon avulla ja jätä tasoksi kuivumaan. Valmista tuli 🖤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *