Posted on

Joka kesä vietämme mahdollisimman pitkän loman Romaniassa. Viime kesänä olimme noin viisi viikkoa ja täytyy sanoa että, matka oli aikamoinen. Aloitimme talomme päärakennuksen rakennukset silloin ja mukana tottakai hääri meidän hyvin touhukas taapero joka oli silloin 2 vuotias sekä vauva 6 kk. Viime kesä olikin ensimmäinen kerta kun lapset pääsivät tapaamaan Romanian sukua, sillä korona laittoi myös meidän reissuille välivuosia. 

Mutta aiheeseen, halusin kirjoittaa vauvan ja taaperon kanssa matkustamisesta. Meillä matkoihin meni aluksi reilut kolme tuntia kotonta Helsinki-Vantaalle, suora lento Bukarestiin toiset kolme tuntia ja useamman tunnin ajomatka vielä Bukarestista Bacauun. Plus sitten tietysti kaikki ne tunnit jotka vierähti lentokentillä odotellessa. Tämän jälkeen kyllä tunsi että matkustettu on! Yhteensä yhdensuunnan matkoihin meiltä Suomen kodista Romanian kotiin menee noin 16 tuntia jos menemme lentäen. 

Lapset eivät nukkuneet koko matkustuksen aikana juuri ollenkaan, vasta Romaniassa automatkalla he simahtivat jossain vaiheessa. Että 10 pistettä sitkeydestä heille 😀 Kaikki oli tietysti uutta ja erikoista niin ei uni tullut oikein edes vauvalle vastoin kaikkia odotuksiani. Taaperosta nyt kyllä arvasikin ettei matkan teko tulisi kovin piece of cake olemaan kun on niin aktiivinen ja aina menossa oleva kaveri kyseessä, niin siinä sitten istumaan tuntikaupalla.. No tästä selvittiin mutta ajattelin etten kyllä ihan heti ollut lähdössä uudestaan. Nyt aika on kullannut muistoja jo hieman, mutta vähän kauhulla silti odotin tämän vuoden reissua. Tästä kirjoitan toisen kerran lisää miten meni kahden taaperoikäisen kanssa. Eniten ehkä rasitti kun uniryhtmit viimeksi menivät toviksi aika sekaisin ja aamut alkoivat neljän pintaan vaikka aikaeroa Suomeen ei edes ollut 😀

Olemme kuitenkin ottaneet opiksemme viime vuodesta matkustuksessa sen, että

 

1. Tavaraa mahdollisimman vähän mukaan! Pyykkiä voi kyllä pestä vaikka joka päivä jos siltä tuntuu kohteessa mutta se tavaroiden raahaaminen eijei kiitos enää.. Meillä oli kolme pientä laukkua matkustamossa ja yksi iso ruumassa, rattaat, turvaistuimet ja lapset kannettavana, Takaisinpäin tullessä päädyttiin jättämään kaksi laukkua pois pelistä niin helpotti jo se huomattavasti. Helsinki-Vantaan lentokenttä remontin takia kävelyä tuli tällä kuormalla Paljon.

2. Hyvä kantoväline mukaan. Meillä oli aika heppoinen rengasliina joka ei oikein meinannut pysyä sitten millään napakasti paikoillaan, niin että olisi saanut kädet vapaaksi tavaroiden kantamista varten ja olisi voinut luottaa vauvan pysyvän kyydissä. Tästä oppineena mukaan lähtee Tulan luottokantoreppu ja pienempi lapsi saa hyväpä sinne kyytiin. Nyt tulikin mieleen ettei sitä ole käytetty viime aikoina kovin paljoa joten voisi alkaa vähän treenailla lapsen kanssa, että sitten mahdollisesti viihtyisi siellä myös reissussa 😀

3. Pieneen tilaan mahtuvaa viihdykettä. Meillä toimivia autofanin matkaleluja olivat pikkuautot ja muut pienoishahmot sekä kevyet kirjat. Lelut olisi tietysti hyvä olla aika hiljaisenpuoleisia eikä niitä kaikista kovaäänisempiä jos haluaa ajatella kanssa matkustajia. Toisaalta taas kumpi on kivempi ääni, lelun mölinä vai huutava lapsi..

4. Netflixiin ladattuja lasten suosikkiohjelmia, paljon. Pipsa Possu kiitos että olet olemassa!

5. Hyvääkin hyvemmät hermot ja rento meininki. Tätä ei oikein auta ainakaa itselläni, että kun reissu alkaa lähestyä niin sitä odottaa niin ettei uni meinaa tulla pariin edelliseen yöhän. Ja siitä sitten parin tunnin yöunilla kun lähtee reissaamaan niin voi olla, että jossain vaiheessa alkaa ainakin kumppani ärsyttämään. No tämän kun tiedostaa ja yrittää mieluummin pysytellä hiljaa niin kyllä se siitä. 

6. Taapero rattaisiin piste. Me ostettiin varta vasten reissua varten talutusreppu ajatuksena, että sitten taapero saisi purkaa energiaa kävelemällä aina kun mahdollista lentokentillä eikä kuitenkaan katoaisi salamana ihmisvirtaan. No ei toiminut täällä sitten yhtään kun päinvastoin. Hänhän keksi, että oli hauskaa juosta täysiä niin että hihna ponkauttaa hänet maahan mahalleen. Ja tämä vaarallinen talutusriekkuminen todettiin hyvin pian huonoksi ideaksi vaikka muutaman kerran myöhemminkin kokeiltiin. Ei ollut toimiva ainakaan meidän riehakkaan viikarin kanssa. Kuopuksella tämä voisi toimiakin kun on huomattamasti arempi ja rauhallisempi kaveri. Täytyy kokeilla joku kerta.

7. Hidasta evästä! Kaikkea pientä mutta mahdollisimman hidasta syötävää mukaan ja paljon. Esimerkiksi smoothiepussit ovat kivoja ja terveellisiä mutta niiden tuhoamiseen menee moin 2 sekunttia. Reissueväänä suosinkin jotain minkä parissa saa kulumaan mahdollisimman pitkän aikaa, kuten riisikakkuja, rusinoita, patukoita ym naksuja. 

 
Meno lennolla pelastus oli myös herttainen etupenkin rouva, joka jaksoi hupsutella taaperomme kanssa ja sehän oli hänestä parasta ikinä sillä lennolla. Muuten nousut ja laskeutumiset menivät hyvin eikä ilmanpaineen vaihtelut aiheuttaneet suuremmin ongelmaa lapsille vaikka sitä vähän pelkäsinkin. Hyvillä mielin siis uudestaan taas matkaan, on matkustaminen lapsillekin valtavan rikastuttava kokemus ❤ 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *