Posted on
summer, sunflower, romania-2542741.jpg

Romania tuli elämääni vuonna 2018 kun tapasin Romaniasta kotoisin olevan mieheni pienessä Itä-Suomalaisessa tuppukylässä. Ei mennyt montaa kuukautta tutustumisestamme kun jo pyyhälsimme ensimmäistä kertaa autolla Euroopan halki Romaniaan. Tämä jos joku sai tutustumaan toiseen ihan uudella tavalla, niin hyvässä kuin huonossa! Tällä reissulla ihastuin myös tähän minulle täysin tuntemattomaan maahan täysin. Odotin näkeväni joka puolella köyhyyttä, hökkelitaloja, romahtamaisillaan olevia kerrostaloja, varkaita, hevosvankkureita, ulkohuusseja sekä ettei olisi vesijohtovettä, etten uskaltaisi liikkua yksin juuri missään ja ties mitä. Kuinka väärässä olinkaan! Tai kyllähän kaikkea edellä mainittuakin löytyy, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa kuin ikinä osasin odottaa. Esimerkiksi kaikissa vierailemissani kyläpaikoissa (ja niitä on paljon) on ollut sisä WC, juomavesi hanasta, tv, netti ja muut mukavuudet. Kyllä varmasti löytyy alkeellisempiakin asumuksia mutta ei ole vielä omalle kohdalle sattunut, vaikka ystäväpiirimme on ihan perusduunareita pääsääntöisesti.

Maisemat ovat mielestäni Romanian ykkösjuttu, sillä ne ovat sanalla sanoen uskomattomat. On paljon vuoristoa, on söpöjä kyliä värikkäine taloineen, auringonkukkapeltoja, paljon hedelmäpuita ja kukkia joka paikassa, erityisesti upeita ruusuja näkyy kaikkialla. Kylissä on vanhan maailman tunnelmaa kun monet vielä tekevät töitä hevosvankkureilla, on muitakin kotieläimiä ja niitä viedään pellolle laiduntamaan, josta sitten illalla tepastellaan verkkaisesti kotia kohti. Romania on myös iso maa ja meillä täällä pohjoisemmassa on erilaista kuin etelässä Mustanmeren alueella, jossa on vielä lämpimämpää ja huomattavasti enemmän lomakohteita turisteineen.

romania, landscape, mountains-69624.jpg

Vuodesta 2018 lähtien olenkin siis viettänyt lähes joka kevät ja kesä pitkiä pätkiä Romaniassa, yleensä viivymme kerrallaan reilun kuukauden. Kokonaan Romaniaan muutto meillä kuitenkin jo siintää jossain horisontissa, aloitimme nimittäin viime kesänä rakentamaan taloa perheellemme. Tontillamme on jo pieni vierastalo, joka valmistui asuttavaan kuntoon viime kesänä ja vietimme siellä lomamme viime vuonnakin. Lomailuksi näitä vuosia ei ihan kyllä voi kutsua, koska paljon työtä tämä elämäntilanne vaatii. Suomessa säästämme rahaa jotka sitten käytetään raksan edistämiseen Romanian päässä. Mukana aina tottakai kaksi taaperoikäistä lastamme ja tämä tuo oman mausteensa raksaelämään.

peles castle, architecture, livid-818943.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *