Posted on

Olen ollut kasvissyöjä vuosikausia, ehkä kymmenisen vuotta jos en nyt ihan väärin muista. Muistan kuitenkin erään Turkin reissun niiltä ajoilta, jonka jälkeen lihansyöntini taisi tyssätä kokonaan. Reissussa syötiin joka päivä hyvin ja monen ruokalajin aterioita ihanissa ravintoloissa. Aterioilla oli aina oikein rutkasti lihaa. Ehkä joku kiintiö tuli minulla siinä sitten täyteen, kun oli jos jonkinlaista lihaa edessä päivästä toiseen kaksi viikkoa. Takaisinpäin lennolla oli tarjolla kanaa, jota koitin vielä saada syötyä mutta ei, ei vaan enää uponnut sitten millään.

Muistan jo lapsuudestani etten ole koskaan ollut suuri lihan ystävä, päinvastoin. Mummolassa rakastin käydä, mutta aina kammotti pöydässä odottava Karjalan paisti tai muu kokoliharuoka, jonka mummo oli tottakai rakkaudella tehnyt meitä varten. En halunnut loukata mutta koitin keksiä aina tekosyitä välttää tällaisten ruokien syöntiä. Ne ällöttivät lihaisuuden takia niin kovasti. Jauhelihaa, kalaa ja jotain sellaista pystyin kyllä syömään ihan hyvin vielä tuohon aikaan. Kotona sain yleensä syödä mitä pystyin, aika paljon meni kyllä hamppareita ja hodareita, maitosuklaavanukkaita ym terveellistä einestä 😀

Sitten tuli aika kun 12 vuotiaana muutin perhekodille Pieksämäen maaseudulle, jossa ei sitten päätettykään itse mistään. Ruokana oli mitä oli (yleensä aina lihaa jossain muodossa), sitä syötiin emännän annostelema suuri lautasellinen ja lautanen tuli syödä aina tyhjäksi. Muistan tämän olleen todella vaikeaa itselleni etenkin alkuun. Oli pakko syödä kaikki lihat, maksat sun muut mitkä olisin hinnalla millä hyvänsä jättänyt syömättä. Koitin kyllä aina tilaisuuden tullen piilotella niitä taskuihini, joskus tämä onnistui mutta yleensä ruokailu valvottiin alusta loppuun.

Lihansyöntini palasi entiseen heti omilleni muutettuani 18-vuotiaana. Tästä jokunen vuosi eteenpäin ja oli tämä Turkin reissu mistä kerroinkin jo. Siitä eteenpäin olin kasvisyöjä pitkään, niin että söin lisäksi maitotuotteita, kananmunaa ja satunnaisesti myös kalaa. En tykännyt erityisemmin kokkailusta tuohon aikaan, niinpä elelin aika pitkälti voileivillä. Onneksi tuosta on tultu paljon eteenpäin ja olen ainakin omasta mielestäni aika hyvä kokki tätänykyä! 😀 Jo tuolloin haaveilin siitä, että pystyisin olemaan edes pääsääntöisesti vegaani, mutta koin sen kovin vaikeaksi ja liian paljon elämää hankaloittavaksi. Lisäksi kaikki olisi pitänyt kokata aina itse, koska siihen aikaan pikkukaupungissamme ei ollut esimerkiksi vegaanisia valmisruokia, ravintola-annoksista puhumattakaan.

                 
                                     Vegaaninen sushi on yksi lemppareistani ja sitä saa yleensä aina mistä tahansa sushipaikasta

Vegaanina olen ollut nyt pian kaksi vuotta. Kun esikoisemme syntyi, oli hän todella itkuinen vauva ja lopulta selvisikin, että hän reagoi maitoni kautta monille ruoka-aineille. Maito ja muna olivat näistä pahimmat. Jätin ne siis alunperin imetyksen vuoksi pois pitkäksi aikaa. Sitten kun olisin saanut ne takaisin ruokavaliooni olin jo huomannut ettei se ollutkaan yhtään niin vaikeaa olla vegaani kuin olin omassa mielessäni kuvitellut. Niinpä päätin jatkaa elämää vegaanina ja mikäs tässä ollessa kun nykyisin kaupat ja ravintolat pursuilevat yhä enemmän vegaanisia ja todella hyviä tuotteita.

                                                     
                                                               Ilman herkkuja ei tarvitse vegaaninkaan olla, päinvastoin!

Päätökseeni olla kasvissyöjä ja vegaani ovat vaikuttaneet tottakai hyvin paljon eläinoikeusasiat ja eläinrakkauteni. Kasvissyöjänä vielä ajattelin pitkään, että ei kai maitotuotteiden ja munien käyttö ole mitenkään huono asia eläinten kannalta. Kuitenkin tutustuttuani enemmän asiaan miten maitotalous ja kanalat toimivat täällä meillä Suomessakin olen nykyisin aivan toista mieltä.

Joskus edelleen saatan lipsua ja syödä vaikka jotain jälkkäriä missä on ihan maitoa, mutta nämä kerrat ovat kyllä harvassa. Siihen olen kuitenkin varautunut, että tässä asiassa joudun luultavasti ainakin Romaniassa ollessamme joustamaan jonkin verran. Lihan ja kalan syönnissä en jousta, mutta esimerkiksi jos jossain sukuloidessa täytyy syödä niin kohteliaisuudesta voisin ottaa jotain epävegaanistakin. Onneksi kuitenkin siellä ollessamme kokkaamme hyvin pitkälti itse ja ainakin yhdestä supermarketista saa myös paljon vegaanisia tuotteita 🙂

                                                                     
                                                                      Hän on aina ollut suuri hedelmien ystävä <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *