Posted on

Itse rohkenin ensimmäisen kerran romanialaisen hammaslääkärin penkkiin viime kesänä pakon edessä. Aikaisemmin olen halunnut hoitaa hampaani aina Suomessa vaikka anoppi ja muut kovasti täkäläistä hammashoitoa ovatkin kehuneet. Nyt tänä kesänä oli kuitenkin pakkotilanne, koska hampaani lohkesi niin ikävästi että tiesin sen vaikeuttavan elämääni tuntuvasti. Lohjennut hammashan häiritsee kokoajan, kieli hakeutuu sinne jatkuvasti ja syömisestäkin tulee hankalaa. Tiesin myös, että jos olisin odottanut kotiinpaluuta, joka oli kylläkin ihan pian tulossa, niin sitten vasta olisinkin saanut kärvistellä hammaslääkärijonojen vuoksi. Ei siis auttanut kuin varata aika mieheni suvun luottohammaslääkäriasemalta. Olen siis ainoastaan käynyt yksityisellä puolella Romaniassa, julkisesta puolesta minulla ei ole kokemusta mutta tiedän että semmoinenkin sieltä löytyy.

Aluksi sain ohjeeksi hankkia röntgenkuvat hampaistani ja sitten seuraavana päivänä tulla niiden kanssa vastaanotolle. Röntgenkuvat siis samana päivänä ja itse hammaslääkäri heti seuraavana, uskomatonta! Olen siis tottunut ainakin meillä täällä Itä-Suomessa oleviin kuukausien jonoihin edes tarkastukseen päästäksesi. No mepä sitten ajeltiin Bacaun keskustaan ja mentiin jonottamaan röntgenpaikkaan. Jono ei ollut pitkä ja pian kuvat jo olivatkin käsissäni. Kokemus oli kyllä aivan eriluokkaa Suomen hammasröntgenin kanssa. Tässä sai olla istualtaan yksin huoneessa sen pienen hetken mitä kuvaus kesti. Suuhun ei myöskään tungettu mitään kivuliaita lärpyköitä niinkuin täällä meillä. Hoitajat olivat hyvin ystävällisiä ja ammattimaisia, paikka oli erittäin siisti ja kokonaisuudessaan koko röntgenkokemus vallan mainio 5/5. Hinta puolestaan oli murto-osa Suomen hinnoista.

Seuraavana päivänä menin röntgenkuvien kanssa kylässämme olevaan yksityiseen hammashoitolaan, joka oli miellyttävä ja siisti paikka. Hetken aulassa istuskeltuani ja “rupateltuani”muiden asiakkaiden kanssa eli siis toiset puhua papattivat ja minä nyökyttelin ja yritin selostaa etten ymmärrä paljoakaan. Kun vuoroni koitti minut tuli hakemaan hoitaja joka johdatti hammaslääkärin huoneeseen. Hammaslääkäri ja koko henkilökunta olivat todella mukavia ja täytyy sanoa, että kaikki sujui paljon paremmin kuin olisin ikinä osannut odottaa. Sekä hoitaja että lääkäri puhuivat ihan hyvää englantia eikä kieli aiheuttanut ongelmia missään kohtaa. Hammas oli korjattu tuota pikaa ja koko prosessin ajan minulta kyseltiin sattuuko ja onko kaikki hyvin. Halusin nimittäin itse kokeilla olla ilman puudutusta koska inhoan neuloja ja myös sitä ikävää puudutuksen tunnetta. Tästäkään huolimatta ei sattunut ollenkaan. Lähtiessäni valittelin etuhampaideni tummentumia joille ei Suomessa ainakaan julkisella puolella olla suostuttu tekemään mitään. Hammaslääkärini hämmästyi tästä ja niin sitten varasin uuden ajan parin päivän päähän tummentumien poistoon. Hinta murto-osa Suomen hinnoista vaikka vertaisi julkiseen puoleen.

Mitään hampaidenvalkaisuja tai muita hampaita kuluttavia hoitoja hammaslääkärini ei missään nimessä suositellut. Sen sijaan hampaani puhdistettiin ja tummentumat hoidettiin pois muilla tavoin. Tällä vastaanotolla minut vuorattiin kaavulla ja kaikki paikat suojattiin niin että ehdin jo miettiä kaksi kertaa, että mihin sitä tuli lähdettyä.. Hammaslääkäri varmaan huomasi kauhuni kun heitti että älä huoli, ei ole kirurgiaa luvassa kaavuista huolimatta. Tämäkös pelotti vielä lisää 😀 Lopulta hampaiden puhdistus ja tummentumat hoidettiin suihkuttamalla paineella jotain hampaiden joka koloon niin että rapatessa roiskui. Kivuliasta tämä ei ollut ollenkaan mutta tämä selitti täysin kaavut, jotka todella muistuttivat kirurgisia asuja. Hoidon jälkeen hampaat olivat todella puhtaan ja raikkaan tuntuiset ja tummentumat tiessään. Tätä suositeltiin uusittavaksi kerran vuoteen niin purukalusto pysyy kauniina ympäri vuoden. Tämänkin hinnaksi tuli vain siivu siitä mitä Suomessa, en kyllä edes tiedä onko vastaavaa Suomessa tarjolla? Varmaan jotakuinkin löytyy.

Kaiken kaikkiaan siis ehdottomasti suosittelen hoidattamaan hampaat kuntoon Romaniassa jos olet sinnepäin menossa. Yksityiselle pääsee nopeasti ja Suomen mittaluokassa hyvin edullisesti hyvään hoitoon. Itsekin jatkossa pyrin tähän jos ei mitään todella akuuttia tule, nimimerkillä olen jo yli 2 vuotta odottanut pääsyä viisauden hampaiden poistoon ja 3 vuotta tyräleikkaukseen..

2 Replies to “Sano “Hei, Hei!” hammasongelmillesi Romaniassa”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *