Posted on
salad, fruit, berry-2756467.jpg

Olen ollut kasvissyöjä kymmenisen vuotta ja vegaani pian kolme vuotta. Alkuaikoina Romaniassa käydessämme olin siis vielä kasvissyöjä eli käytin maito-ja munatuotteita, joskus jopa kalaa mutta hyvin harvoin. Romania puolestaan on hyvin vahvasti lihakulttuuri ja myös maitotuotteet ovat läsnä kaikkialla. Ennakko odotuksistani poiketen kasvissyöjänä minulle oli kuitenkin yllätys kuinka kivuttomasti oma ruokavalio onnistui myös täällä.

Romaniassa rakastan sitä, että kasvisten kasvukausi on pitkä ja niitä saa omasta maasta tuoreena ja runsaasti keväästä syksyyn. Täällä myös on vahva säilömisperinne niin kuin Suomessakin oli menneinä vuosina, kesällä säilötään kaikkea mahdollista omasta maasta talvea varten. Myös marjoja ja hedelmiä löytyy valtava valikoima koko kesän. Kylissä ihmisillä on aina isot puutarhat, joissa kasvaa kaikkea mahdollista omiin tarpeisiin ja jaettavaksi muillekin. Erityisesti maissi on iso juttu ja sitä kasvaa joka puolella. Maissia käytetään polentan (joka myös on vegaanista) valmistukseen, syödään sellaisenaan keitettynä suolan kanssa, annetaan kanoille ja tehdään erilaisia snacksejä. Ihanan tuoreista ja maukkaista kasviksista ja hedelmistä ei siis tosiaan ole kasvissyöjänä pulaa täällä. Myös papuja ja herneitä kasvatetaan paljon ja ne kuuluvat vahvasti Romanialaiseen keittiöön.
 
Ryhdyttyäni vegaaniksi ajatukseni oli, että olisin joustava ruokailujeni suhteen Romaniassa. Kuvittelin jotenkin, että olisi vaikeaa olla vegaani täällä vaikka kasvisruokailijana olo puolestaan onnistui hyvin helposti. Viime vuosi oli siis ensimmäinen kertani täällä vegaanina ja huomasin olleeni aivan väärässä kuvitellessani tämän jotenkin erityisen hankalaksi. Onnekseni lastemme kummisetä oli vastikään ollut jonkinlaisella dieetillä vanginvartija työtään varten, jonka aikana hän söi vegaanispainotteisesti ja näin ollen osasi näyttää minulle kaikki hyvät kaupat ja suosikkituotteensa niissä. Löytyi laaja valikoima kasvismaitoja, joitain juustoja, jugurtteja, levitteitä, pihvejä, tofuja, nugetteja, pizzaa, toisin sanoen kaikkea tarpeellista. En huomannut kaivanneeni mitään vegaanisia tuotetta Suomesta, sillä kaikkea löytyi myös täältä. Erityisen hyvä vegaaninen valikoima löytyy Auchen ja Kaufland kauppaketjujen kaupoista, myös Lidleistä löytyy perustuotteet. Näissä kaupoissa on omat tuotemerkit myös vegaanituotteille ja tästä syystä edulliset hinnat. Myös pienemmistä marketeista, kuten Penny marketista saa monenlaista Alpro Soyan kasvismaitoa ainakin, mutta tämä brändi on kaikista kallein täällä niin kuin monessa muussakin paikassa, tuotteet ovat toki hyviä en sitä sano.
 
                                    
 
Ravintolassa syömisenkään ei pitäisi olla ongelma jos on isommassa kaupungissa ja valitsee paikan huolella. Täällä kylässä ulkona syödessä puolestaan olen monesti tilannut esimerkiksi kaalisalaattia ja ranskalaisia tai polentaa kun muuta ei ole ollut saatavilla minulle. Joissain paikoissa saa todella herkullista perinteistä papukeittoa raaán sipulin kanssa tarjoiltuna, mutta siinäkin kannattaa olla tarkkana koska joskus myös tämä annos sisältää lihaa eikä sitä saa tilattua ilman. Monesti nimittäin ruoka-annokset ovat tehty valmiiksi jo keittiöön ja niitä sitten myydään sieltä eikä siksi toiveita välttämättä pysty aina esittämään.
 
Toinen hetki jolloin voi olla vaikeuksia olla vegaani on ruokailut sukulaisten tai ystävien luona. Meillä tosin alkukauhistelujen jälkeen asia on hyväksytty vaikka sitä edelleenkin hämmästellään suuresti. Nykysin aina on ollut oikein hyvät ruuat minullekin valmiina, aiemmin ostimme monesti jotain mukaamme varmuuden vuoksi. Täällä grillaus on suosittua niin kuin Suomessakin ja grilliin on helppo heittää esimerkiksi kasvis-tofuvartaita sun muuta.
Olemme sinänsä hyvin erikoinen pari täällä mieheni kanssa, koska hän ei käytä alkoholia ja mina en syö lihaa. Nämä kaksi kun ovat täällä ruokavalion tukipilarit 😀
pumpkin soup, soup, orange-1685574.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *